Onze houten regentonnen zijn in een eerder leven een wijnvat geweest en hebben bewezen dat ze waterdicht zijn, anders zou er lekkere wijn verloren zijn gegaan en dat zou zonde zijn geweest. De wijnvaten/regentonnen worden zorgvuldig gemaakt van eikenhout, een natuurproduct dat werkt. Dat wil zeggen dat het uitzet en krimpt. Hout zuigt water of vocht op uit zijn omgeving, wat nodig is om uit te zetten. Als het hout voldoende uitzet wordt de regenton waterdicht. Dit proces van uitzetten en krimpen is voortdurend in beweging.
Bij warm, droog weer, zoals in warme zomers, met een zwoel windje erbij, verdampt het vocht/water uit het hout en krimpt het hout. Vaak zo erg dat er kieren ontstaan tussen de duigen, waardoor de regenton gaat lekken. Zeker bij de warme dagen die wij tegenwoordig hebben in de zomer is het normaal dat de regenton lekt als er lang geen water in heeft gezeten. Een nieuwe kastanje houten regenton, of een net gekochte eikenhouten regenton, die een periode geen water heeft gehad zal daarom in het begin niet helemaal water dicht zijn.
De oplossing is geduld: Het lekken is op te lossen door ervoor te zorgen dat de regenton water heeft. Maak hem nat met de tuinslang en/of laat de regenton héél langzaam vol water lopen. Plaats de regenton onder de regenpijp en als het weer gaat regenen neemt de luchtvochtigheid ook toe, dit zal ervoor zorgen dat het dichttrekken ineens een stuk makkelijker gaat. Daarom vraagt de regenton om geduld.
Blijft de regenton toch lekken op een bepaalde naad dan kun je dat probleem oplossen door de ijzeren banden wat strakker aan te slaan met een hamer en beitel. Lekt de regenton op een noest of zit er een gaatje in, boor dan de noest of het gaatje uit en vul deze met een deuvel of een ander rond stukje hout.
Is uw regenton al oud en niet meer waterdicht te maken dan hebben wij een nieuwe Regenton voor je in ons assortiment met waterdicht garantie.